Eläkeläisten taitettuun indeksiin päädyttiin vuonna 1996.  Sen piti olla tilapäinen ratkaisu, mutta siitä ovat kärsineet eläkeläiset jo 18 vuoden ajan. Ainoastaan vuosina 2008 ja 2012 on nykykäytäntö ollut parempi kuin ns. puoliväli-indeksi, johon siirryttiin v. 1977.

Useiden puolueiden ehdokkaat vaativat viime eduskuntavaalien alla taitetun indeksin poistamista, mutta kun asiasta äänestettiin eduskunnassa, vain perussuomalaiset seisoivat vaatimuksensa takana. Palttoon kääntäjiä oli iso sali pullollaan. Saapa nähdä, mitä huhtikuussa eduskuntaan ehdolla olevat henkilöt ovat asiasta mieltä.

Minusta olisi oikein ja kohtuullista, että 1,5 miljoonan eläkeläisen kurittaminen tulisi tiensä päähän ja eläkeläisten ostokyky palautettaisiin vuoden 1977 tasolle. Rahasta se ei voi olla kiinni. Miksi? Siksi, että yksityisten eläkeyhtiöiden eläkemenot ovat tänä vuonna 24,7 miljardia euroa ja tulot merkittävästi suuremmat.

Saamani tiedon mukaan työntekijät maksavat tänä vuonna eläkemaksuja lähes 5 miljardia euroa ja työnantajat noin 15 miljardia eli yksityisten eläkeyhtiöiden tulot ovat eläkemaksujen osalta noin 20 miljardia euroa.

Kahdeksan eläkeyhtiön (Valtion eläkerahasto VER mukaan lukien) sijoitustuotot olivat viime vuonna mediaanikorolla 9 prosenttia ja seitsemän yksityisen eläkeyhtiön sijoitustuotot keskimäärin 8,34 prosenttia. Tämä tarkoitta ”varovaisesti laskien” sitä, että yksityisten yhtiöiden sijoitustuotot olivat viime vuonna noin 13 miljardia euroa.

Jos ynnätään yhteen yksityisten eläkeyhtiöiden tulot 33 miljardia ja vähennetään menot 25 miljardia, kasvaa eläkeyhtiöiden ”yhteinen tase” 8 miljardia euroa.

Kysynkin viime vuonna lähes 10 prosentin sijoitustuottoihin yltäneiden Eteran ja Ilmarisen johdolta, että mitkä ovat ne todelliset syyt, jotka estävät ”taitetun indeksin” poistamisen?

Kauko Tuupainen
kansanedustaja,
valtiovarainvaliokunnan jäsen (ps.)