– Perussuomalaisten kanta Natoon on, että meidän ei pidä hakea Naton jäsenyyttä, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini paalutti Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Asia tuli esille laajassa haastattelussa Naton isäntämaapöytäkirjan kautta, joka allekirjoitettiin äskettäin Naton huippukokouksessa Walesissa. Pöytäkirjassa määritellään, millä tavoilla Nato-maat toimivat Suomessa, jos Suomi joukot kutsuu. Pöytäkirja herätti julkisuudessa myös keskustelua, onko asiaa valmisteltu salassa ja mihin se valtuuttaa Naton joukot.

– Kutsumatta ei tänne tulla, Soini painottaa.

Pää kylmänä Naton kanssa

Soini korostaa, että yhteisymmärryspöytäkirja on monimutkainen kokonaisuus, joka käsittää monia asioita huollosta, kuljetuksista ja vakuutuksista alkaen: siihen liittyy kymmenen eri ministeriötä ja Trafi.

Lakia avun pyytämisestä eikä vastaanottamisesta ei ole. On vain yhteistoimintapöytäkirjoja. Kun ennen on toimittu harjoitus kerrallaan, nyt määritellään yhtenäinen käytäntö. Soini kehottaa pitämään pään kylmänä.

– Tässä tunteet höyrähtävät, minäkin saan sähköpostia, että nyt pitää mennä Natoon, toiset sanovat, että ei. Pitää olla pitkä ja looginen linja!

Uskottavan puolustuksen hinta: 200 miljoonaa lisää

Soini korostaa, että Suomen pitää puolustaa maata aina omin voimin. Se tarkoittaa, että määrärahoja pitää nostaa. Puolue vaatii niiden korottamista 200 miljoonalla eurolla vuotta kohden, mikä on enemmän kuin armeija itse vaatii.

– Se tarkoittaa, että meillä on riittävät määrärahat, koulutusta, kertausharjoituksia ja pidetään huolta siitä, että määrärahat riittävät harjoituksiin, toimintaan, palkkoihin ja materiaaliin, Soini sanoo.

Hän sanoi puolustusvoimien toteuttaneen säästötavoitteen esimerkillisesti, vaikka se oli kohtuuton. Nyt pitää rahoitus korjata.

– Asia on meille tärkeä. Haluamme puolustusvoimille liikkumavaraa, Soini tuumaili.

Lisäksi hän vaatii periaatepäätöstä hävittäjien korvaamisesta, koska se ei onnistu normaalin budjetin puitteissa.

– Tarve on aina olemassa: Suomea pitää puolustaa, siihen velvoittaa nykytilanne ja historia, Soini painottaa.

Obaman puhe oli tärkeä

Soini pitää erittäin merkittävänä, että USA:n presidentti piti Virossa puheen, jonka mukaan Viroa ei jätetä yksin.

– Se oli ainoa viesti, jonka hän voi viedä: Artikla 5 yhteiseen puolustukseen sitoutumisesta ei voi hapantua: on selvää, että tämä pitää tehdä selväksi ja tarpeen tullen toistaa. Kun USA:n presidentti sanoo sen Virossa, se on kova viesti.

Presidentti Sauli Niinistön korostamaa Lissabonin sopimusta hän ei pidä yhtä merkittävänä, vaikka sekin sisältää EU:n jäsenmaiden välisiä turvatakuita.

– Tämä on asia, jota ei pidä väheksyä eikä pelata pelilaudalta pois, mutta kun katsotaan pykälien taakse, onko rautaa, niin Natolla sitä on, EU:lla ei ole mitään joukkoja, Natolla on, Soini muistuttaa.

Entä jos EU:sta tulisi Naton jäsen, häneltä kysyttiin.

– Itsenäinen maa hakee jäseneksi itse jos on hakeakseen, Soini vastasi.

Venäjällä on vaikutusvaltaa

Soinin mukaan jokainen tunti Ukrainan aselevossa herättää toivoa rauhasta. Hän sanoo aselevon osoittavan, että Venäjällä on alueella vaikutusvaltaa: separatisteista ei löytynyt joukkoja, jotka jatkaisivat taisteluja korkeiden neuvotteluiden jälkeen: se osoittaa presidentti Vladimir Putinin vaikutusvallan.

Soinin mukaan on selvää, että vaikka tämä on kuinka ”Ukrainan sisäinen asia”, Venäjä on osapuoli ja EU toinen. Siitä huolimatta Venäjän ja EU:n ei pitäisi sopia asioita Ukrainan pään yli.

– Etupiiriajattelu ei saisi tulla takaisin Eurooppaan!

Veli-Pekka Leskelä