Talouden isosta kuvasta käytiin varsin kiivaskin väittely eduskunnassa budjetin lähetekeskustelussa. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi Suomen tilanteen olevan Euroopan mitassa varsin hyvä. Perussuomalaiset olivat asiasta toista mieltä.

Stubb tunnusti rakenteellisten ongelmien nostaneen Suomen velkaantumisen 54 miljardista 102 miljardiin 6-7 vuoden aikana. Kuitenkin hän tulkitsi näin:

– Synkistelyyn ei kannata uppoutua. On meidän taloudessa myös vahvuuksia: rakenteellinen kilpailukyky on vahva, velka on kohtuullinen suhteutettuna muihin EU-maihin, meillä on osaava väestö, korjaamme rakenteellisia heikkouksia ja me suomalaiset teemme kovasti töitä, Stubb kehui.

Missä EU, siellä ongelma

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini muistutti heti vielä isommasta kuvasta.

– USA kasvaa, Britannia kasvaa, Islanti kasvaa, Norja kasvaa, Sveitsi kasvaa, mutta euroalueella eivät kasva kohta enää kuin rikkaruohot. Koska täällä euroalueella ymmärretään, että pakkopaidassa on paha olla? Tämä epäoptimaalinen valuutta-alue ei kertakaikkiaan toimi. Siitä on nyt vuosikausien näyttö. Kuinka pitkään Euroopassa hirttäydytään tähän järjestelmään, joka kuristaa ja syleilee meidät hengiltä, Soini kysyi.

Vasemmiston johtaja Paavo Arhinmäki vetosi hallitusta elvyttämään, mitä vastaan hyökkäsi kokoomuksen Kimmo Sasi, jonka mukaan Suomi on EU-alueen suurin elvyttäjä ja tuloksena on miinuskasvu.

Sasin outo väite: Taantumasta ei tiedetty

Sasi puolusti hallitusta edelleen varsin oudolla väitteellä, jonka mukaan talouden heikkoa kehitystä ei tiedetty hallitusta muodostettaessa.

– Edustaja Juha Sipilälle (kesk.) täytyy sanoa, että hallitusohjelma laadittiin toisissa olosuhteissa. Silloin ei tiedetty Euroopan kehityksestä, joka on johtanut meidät kaksoistaantumaan.

– Kyllä tiedettiin, Soini huudahti väliin.

– Tämän lisäksi haluan korostaa sitä, että edustaja Soini puhuu kyllä eurosta, mutta haluatteko te, että Suomi jättää euron? Antakaa vastaus tähän kysymykseen, Sasi vaati.

Soini: Euroalueen kehitys tiedettiin

Soini vastasi Sasille, että perussuomalaiset tiesivät varmasti Euroopan kehityksen suunnan.

– Kyllä minä tiesin ja perussuomalaiset tiesivät jo kolme vuotta sitten, mihinkä tämä tie vie. Se on dokumentoitu vaikka missä, ja tämä ei tule, hyvät ystävät, loppumaan. Ensin oli väliaikainen mekanismi, sitten pysyvä mekanismi, sitten Euroopan keskuspankin velkakirjaostot, seuraavaksi painetaan seteleitä. Ei tällä pelillä Euroopan alue tule nousemaan, Soini moitti ja muistutti eurokriittisen professoripuolueen siepanneen jo 10-12 prosentin kannatuksen Saksassa.

Sasi tivasi yhä, kannattaako Soini eurossa pysymistä vai ei. Soini vastasikin.

– Odottakaa nyt, kokoomus alkaa hermostua, koska tulokset hallituspolitiikassa ovat teidän johdollanne kehnot. Katsomme Pohjoismaita, viitemaita, jotka eivät ole eurossa; kaikki kasvavat, kaikki voivat paremmin.

– Kyllä, olen valmis siihen, että Suomi voi harkita eurosta eroa. Tämä on ihan selvä linja. Olen ollut koko ajan oikeassa eurokriisissä. Te olette sanoneet, että se on ohi. Se ei ole ohi. Se on pahenemassa, Soini tiivisti.

Eurojäsenyydeltä puuttuu kansan hyväksyntä

Sasi jankasi vieläkin Soinilta kantaa eurosta eroon ja tietääkö Soini, millainen talouden pysähtyminen siitä seuraisi.

– Silloin, kun Suomi meni euroon, kokoomus ja sdp epäsivät kansanäänestyksen eurosta, toisin kuin Ruotsissa, toisin kuin Tanskassa. Ja se on se mätä, joka tässä on pinnan alla, pitää purskauttaa. Tällä teidän eurojäsenyydellä ei ole kansanäänestyksellä saatua legitimiteettiä, ja sen takia tätä vaihtoehtoa ei voi jatkossa sulkea pois, Soini muistutti.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit