Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty laukoi menneellä viikolla juuri niin kuin hän todellisuudessa ajattelikin. Kuinka vieraantunut tavallisen ihmisen arjesta ministeri voi olla, kysyy perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

– Yli 700 000 palkansaajan kuukausiansiot jäävät alle 2 600 euron kuukaudessa Helsingin Sanomien tietojen mukaan. Yrittäjistä peräti 47 000 tienaa alle 15 000 euroa vuodessa.  Näiden pienyrittäjien työaika on rajaton ja lomat pitämättä, eikä heillä ole mahdollisuutta nostaa lisäansioita osinkoina. Kaikki tämä näyttää olevan ministerille vierasta. Samaan aikaan ministeri on itse kikkaillut lainsäädännössä olevilla aukoilla verovapaat tulot yksityispraktiikan puolelta ja autoedut, vaikka veronmaksukykyä kyllä olisi löytynyt, Slunga-Poutsalo moittii.

– Ministeri Räty on osoittanut todellista vastuunkantoa välttelemällä veroja kaikin lain suomin mahdollisuuksin. Ylen uutisoinnin mukaan hän on systemaattisesti muuntanut korkeasti verotettuja palkkatulojaan huomattavasti kevyemmin verotettavaksi yritystuloksi. Onko tämäkin harkittu teko tarkoitus kuitata vain harkitsemattomana lipsahduksena?

– Miten kokoomus voi olettaa kansalaisten kantavan kortensa kekoon kun puolueen keskeiset ministeritkään eivät ole tähän halukkaita?

– Jos Rädyn lausunnot kuitataan kokoomuksen suunnalta vain harkitsemattomina sanavalintoina, niin ihmettelen suuresti. Ministeri on selkeästi sanonut ääneen sen mitä ajattelee ja tämä näyttää olevan kokoomuksen yleinen perhepoliittinen linja. Lapsiperheköyhyys on samaan aikaan arkipäivää monessa perheessä. Olen huolissani siitä, minkälainen maa meillä olisi, jos yksin kokoomus saisi päättää, Slunga-Poutsalo huokaa.

Slunga-Poutsalon mielestä kyse ei ole pelkästään yksittäisestä päätöksestä, vaan lapsiperheiden kokonaiskustannusten silmille räjähtämisestä useasta samansuuntaisesta purosta.

– Polttoaineen hinnat nousevat, sähkön hinta nousee, verot kiristyvät ja työn saaminen esimerkiksi lapsen syntymisen jälkeen muuttuu koko ajan haastavammaksi. Vaikutukset keskituloisen perheen lompakkoon ovat merkittäviä. Ja kun keskituloisen perheen ostovoima ja veronmaksukyky romahtaa, on sillä kohtalokkaan seuraukset kansantaloudellemme, Slunga-Poutsalo huomauttaa.

– Samaan aikaan taloudellisten haasteiden kanssa kasvaa huoli omien vanhempien ikääntymisestä ja heidän hoidostaan, lasten koulunkäynnistä kasvavissa luokissa ja erityisopetuksen tuen vähentymisestä, työn säilymisestä, turvallisuudesta ja niin edelleen. Ei ole ihme, että halparuokaketjujen parkkipaikat ovat täynnä. Rahaa ei yksinkertaisesti ole!

PS VERKKOTOIMITUS