Poliisin määrärahojen jatkuva leikkaaminen estää poliiseja tekemästä töitään. Se aiheuttaa myös ihmisissä vakavaa turvattomuuden tunnetta. Tästä syystä perussuomalaiset jättävät poliisien määrärahoista välikysymyksen.

– Haluamme nostaa vakavaan keskusteluun sen, missä kulkee leikkaamisen raja! Tämä kysymys ei ole osoitettu vain sisäministerille, vaan koko hallitukselle, pääministerille ja valtiovarainministerille, joka esittää kuuden miljoonan leikkausta poliisin rahoihin. Toivomme, että tämä antaa painetta budjettineuvotteluihin niin, että leikkaus perutaan, Lindström perustelee.

– Me jätämme välikysymyksen yksin ilman muiden puolueiden apua. Miksi? Siksi, että haluamme muotoilla kysymyksen itse meille mieluisalla tavalla ilman mitään kompromisseja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingin Vuosaaren satamassa.

Asiaan liittyy myös hätäkeskusuudistus, jonka sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo toimivan, mutta poliisi on eri mieltä: joka viikko osoitetaan poliisi eri osoitteeseen kuin pitäisi, sanoo Lindström, jonka kotikaupungista Kouvolasta keskus siirrettiin Kuopioon.

Poliisin rakenneuudistuksessa pyrittiin vähentämään menoja, mutta ne pysyivät ennallaan, kun poliisin päällikkövirkoja muutettiin asiantuntijaviroiksi. Tämän vuoksi luottamuksemme poliisin ylijohtoon on mennyt.Kansanedustaja Ismo Soukola

Kansalaisten turvattomuuden tunne lisääntynyt

Välikysymys jätetään eduskuntaryhmän ensimmäisen varapuheenjohtajan Maria Lohelan aloitteesta. Se on Alexander Stubbin (kok.) hallituksen ensimmäinen välikysymys.

– Kesän kuluessa olen kuullut kasvavaa huolta niin kansalaisten kuin poliisin kautta siitä, näkyyikö poliisi ympäristössä ja ehtiikö se tekemään työnsä. Kokevatko ihmiset olonsa turvalliseksi, Lohela perusteli ideaansa.

– Suomalaisten turvallisuudentunne on horjunut! Kun Suomi pyrkii olemaan Euroopan turvallisin maa, niin pystymmekö me siihen? Poliisien määrärahoista ollaan huolissaan niin maaseudulla kuin kaupungeissa, Lohela jatkoi.

Hän lisäsi myös ääri-islamilaisen terrorismin huolestuttavan kasvun, joka puoltaa supon määrärahojen turvaamista. Hän muistutti useiden kymmenien henkilöiden lähteneen Syyriaan ja Irakiin taistelemaan Suomesta. Onko mahdollista, että ääriaineksien tavoitteita edistsetään myös täällä, Lohela kysyi huolestuneena.

Myös Lindström kertoi poliisien tilanteen tulleen jatkuvasti esille keskusteluissa tavallisten ihmisten kanssa ympäri Suomea.

Mattila: Hallitusohjelma ei toteudu

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila muistuttaa, että Jyrki Kataisen (kok.) hallitus lupasi ohjelmassaan poliisien resursseille pitemmän aikavälin suunnitelman. Määrärahat luvattiin vakiinnuttaa vuoden 2011 tasolle.

– Tätä suunnitelmaa ei ole! Eikä määrärahojen vakiinnutus ole onnistunut. Emmekä ole tyytyväisiä siihenkään, mitä PORA-uudistuksessa on tapahtunut, mm. liikkuvan poliisin lakkauttamiseen, Mattila sanoi.

Hänen mukaansa poliisin pitää näkyä luontevasti siellä, missä ihmiset liikkuvat.

Luottamus ylijohtoon on mennyt

Kansanedustaja Ismo Soukola kertoo toimineensa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella Espoossa 10 vuotta ja saaneensa poliiseilta runsaasti suoraa palautetta, vaikka ylin johto on kehottanut käyttämään virkatietä.

– Mutta virkatie ei ole toiminut ainakaan 10 vuoteen: viesti hukkuu ja voi kääntyä jopa 180 astetta, hän moittii.

Kyse on poliisien jaksamisesta ja työturvallisuudesta. Määrärahojen niukkuus heikentää mahdollisuuksia tehdä työtä. Aiemmin kenttävahvuus oli minimi. Tarvittaessa hälytettiin väkeä hommiin. Nyt se on tavoite, Soukola moittii.

– Poliisin rakenneuudistuksessa pyrittiin vähentämään menoja, mutta ne pysyivät ennallaan, kun poliisin päällikkövirkoja muutettiin asiantuntijaviroiksi. Tämän vuoksi luottamuksemme poliisin ylijohtoon on mennyt – jos sitä joskus oli, sitä ei ole enää, Soukola sanoo.

Hallitus aikoo siis leikata määrärahoja 6 miljoonaa euroa. Paljonko tarvittaisiin lisää?

– Lisää tarvitaan kahdeksan miljoonaa euroa. Seitsemän vuotta sitten laskettiin, että kahdeksalla miljoonalla työllistetään kaikki työttömät poliisit. Sekin summa on muuttunut, Soukola esittää.

Mattila sanoo, että liikkuvan poliisin lakkauttamisen yhteydessä puhuttiin kuudesta miljoonasta.

[Korjaus 1.9.2014 klo 17:17 Ismo Soukola on toiminut Espoossa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella, ei Turussa.]

Veli-Pekka Leskelä