Hallitus on epäonnistunut talouspolitiikassaan täydellisesti ja sen toimintakyky on halvaantunut täysin. Tähän voi tiivistää perussuomalaisten ja keskustan yhteisen välikysymyksen sanoman.

– Hallitus on itse asettanut itselleen tavoitteita, jolloin pääministerinä toimi Jyrki Katainen (kok.). Työllisyysasteen nosto, työttömyyden alentaminen, valtion velkaantumisen taittaminen ja luottoluokitusten säilyttäminen. Yhtään näistä ei ole kyetty säilyttämään, perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström perusteli yhteistä välikysymystä.

”Kun Katainen lähti, hallituksen olisi pitänyt erota.”

Välikysymyksen tekijät eivät sievistele tavoitteitaan: he pyrkivät kaatamaan hallituksen.

– Perussuomalaiset ovat valmiit vaaleihin vaikka huomenna. Olemme tietoisia tulevalle hallitukselle tulevasta raskaasta taakasta – mutta jokainen päivä vie Suomea syvemmälle suohon, Lindström sanoi.

Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen painotti myös isänmaan etua: keskusta haluaa keskittyä Suomen suunnan kääntöön ja kasvun luomiseen, kun kokoomus on ilmoittanut jo suuntautuvansa vaaleja kohti.

Ulkoinen luottamus hallitukseen on mennyt

Lindström perustelee välikysymystä myös sillä, että hallituksen ulkoinen luottamus on mennyt.

– Kun Standard&Poors otti yhden A:n pois, se on merkki siitä, että ulkoinen luottamus hallituksen kykyyn nostaa maa suosta rakoilee. Kilpailukykymme ei ole vahvassa eurossa vahvalla pohjalla. Olemme todella suurissa ongelmissa.

Hallitus on toimintakyvytön, eikä se pysty nostamaan meitä tästä suosta, Lindström moittii. Standard&Poorsin esimerkki huolettaa sikäli, että muut luokittajat voivat seurata sen esimerkkiä ja se haittaisi jo tavallisten ihmisten elämää nostamalla korkoja merkittävästi.

Kataisen olisi pitänyt järjestää uudet vaalit

– Olemme isänmaan asialla. Kun Katainen lähti, hallituksen olisi pitänyt erota. Nyt se on toimintakyvytön rampa ankka, joka yrittää kompastella maalilin saakka – ja kun se ei yksin siihen pysty, pyytää se oppositiota tukemaan. Me emme keskustan kanssa sitä halua, vaan Isänmaan etu on mahdollisimman pikaiset vaalit, joiden jälkeen saamme toimintakykyisen hallituksen, joka pystyy tarttumaan toimeen ja tekemään päätöksiä, Lindström sanoi.

Jari Lindström ja Kimmo Tiilikainen tiedotustilaisuudessa

Jari Lindström ja Kimmo Tiilikainen tiedotustilaisuudessa

Tiilikainen ei pidä luottoluokituksen laskua yllätyksenä. Hallituksen pitäisi olla vastuullinen toimija, joka tekee päätöksiä.

– Nyt aika menee keskinäiseen nokitteluun milloin mistäkin asiasta, Tiilikainen muistutti.

Luottoluokituksen laskua perusteltiin hallituksen kyvyttömyydellä tehdä päätöksiä ja synkillä tulevaisuuden näkymillä. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) sanoi, ettei tämä johdu Suomen talouspolitiikasta ja pääministeri Alexander Stubb oli sanonut, ettei tämä hallitus enää mitään päätä, kunhan toimeenpanee.

– Mutta pääministeri päätti kuitenkin tilata selvityksen. Tässä täytyy huomata, että luottoluokittaja ei moittinut Suomea selvitysten puutteesta, vaan päätösten puutteesta, Tiilikainen kiteytti.

Tiilikaisen mukaan hallituksella ei olisi varaa takellella rakenneuudistuksissaan. Eläkepäätöksistä hän kehuu työmarkkinajärjestöjä, sote-väännön edistyminen huolettaa.

Soten on jatkuttava

Lindström toivoo, ettei sote-vääntö hyydy huolestuttavista uutisista huolimatta.

– Siinä on ollut ideologista vääntöä koko ajan, yksityistäminen on kivenä kengässä. Toivon, ettei tämä älyttömän tärkeä hanke siihen kompastuisi, koska se on kestävyysvajeen kannalta olennaisen tärkeä asia saada maaliin. Eikä työ ole valmis vielä esityksen tuloon – silloinhan työ vasta alkaa ja kestää vuosia, Lindström sanoi.

– Laaja parlamentaarinen sitoutuminen osoittaa vastuullisuutta, jota vaikeassa asiassa pitää löytyä. Meidän mielestä myös pääministeripuolueen pitäisi osoittaa vastuullisuutta tässä kysymyksessä, Tiilikainen kehotti.

Veli-Pekka Leskelä