– Nykyinen rahoitusmalli on siirtänyt painopisteen avohuollon tukitoimista viimesijaisiin, raskaisiin toimenpiteisiin, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä.

Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Hanna Mäntylä vaatii hallitustasolla välitöntä puuttumista lastensuojelun tilanteeseen.

– En tiedä miten pitkälle on mentävä tai kuinka järkyttäviä asioita tapahduttava, jotta hallitus ryhtyy toimiin. Edellinen peruspalveluministeri asetti työryhmän, jota johti Aulikki Kananoja. Työryhmä teki ansiokkaan raportin, jossa tuotiin esiin lukuisia epäkohtia, joita lastensuojelussa on. Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Ei juuri mitään. Hallitus ei kuule edes ammattilaisia, Mäntylä ihmettelee.

Esimerkiksi Lastensuojelun Keskusliitto on tuoreessa kannanotossaan vaatinut ministeriöltä vastuunottoa lastensuojelun uudistusten toimeenpanossa.

– Kaiken lähtökohtana tulisi olla kokonaisvaltainen ote koko lastensuojeluun sekä ylipäätään lapsi-, nuoriso- ja perhepolitiikkaan, sekä lastensuojelun rahoituspohjan uudistaminen. Nykyinen rahoitusmalli, eli lastensuojelukerroin, on siirtänyt painopisteen avohuollon tukitoimista viimesijaisiin, raskaisiin toimenpiteisiin. Tämä on johtanut osaltaan myös markkinoiden avautumiseen sellaisille toimijoille, joiden ainoa tavoite on tuottaa yritykselle voittoa. Aivan liian usein päädytään kodin ulkopuoliseen sijoittamiseen. Tosiasia on, että lastensuojelussa pyörii rahamassa, joka tällä menolla lähentelee pian miljardia euroa – ja ottajia löytyy, Mäntylä huomauttaa.

Ennaltaehkäisy tärkeää

Mäntylän mielestä rahoitusmalli tulisi muuttaa varhaisen puuttumisen kertoimeksi, joka palkitsisi kuntia varhaisesta puuttumisesta ja ennaltaehkäisevästä työstä.

– Tätä olen esittänyt jo vuonna 2011 ja jättänyt aiheesta toimenpidealoitteen. Toimenpidealoite lepää odottamassa aikaa parempaa. Väitän, että varhaisen puuttumisen malli olisi huomattavasti kustannuksia säästävä ja ennen kaikkea inhimillinen ja oikeudenmukainen malli. Rahojen korvamerkintä ei myöskään ole negatiivinen asia, päinvastoin sillä voitaisiin ohjata lastensuojelua ennaltaehkäisevään suuntaan.

– Yhä useampi suomalainen tuntuu pitävän lastensuojelua lasten ja perheiden vainoamisena sen sijaan, että se nähtäisiin aidosti auttamistyötä tekevänä tahona. Syitä varmasti on useita aina asenteista lähtien mutta näen, että eräs merkittävä ongelma on rahoitusmalli. Toivon todella, että hallitus kuulisi niin asiantuntijoiden kuin tavallistenkin kansalaisten äänen ja ryhtyisi viimein työhön lastensuojelun osalta. Keinoja ja ratkaisuja on jo olemassa – nyt vaaditaan enää poliittista tahtoa, Mäntylä tietää.

PS VERKKOTOIMITUS