Suomella on historiallisen huono hallitus. Pääministerin vaihtuminen ei ole tuonut asiaan parannusta. Näin linjaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström maamme synkän tilanteen. Lindström puhui puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla.

– Kataisen hallituksen ja sen suoran perillisen Stubbin hallituksen talouspolitiikka on ollut käsittämätöntä kohellusta, josta johdonmukaisuus on puuttunut täysin. Hyvä esimerkki on veropolitiikka, joka on poukkoillut koko kauden edestakaisin, Lindström moitti.

Hän ei ihmettele, etteivät yritykset uskalla investoida, kun ensin tehdään kiireesti jokin muutos verotukseen, kohta sitä on rukattu tai jopa peruttu se kokonaan. Esimerkeiksi käyvät edustuskulujen vähennysoikeus, joka palautetaan, kilometrikorvausten muutokset, poisto-oikeudet ja windfall-vero.

– Monet tehdyt uudistukset heikentävät hallitusohjelman keskeisten tavoitteiden saavuttamista, Lindström moittii ja mainitsee työllisyysasteen noston.

– Fiksua tietysti olisi, että kaikki uudistukset edistäisivät edes hieman tätä kärkitavoitetta, sillä pienistä puroista se merikin syntyy. Tästä huolimatta hallitus on esimerkiksi nostanut bensaveroa, leikannut kilometrikorvauksia ja korottanut varainsiirtoveroa. Nämä kaikki vaikeuttavat työn vastaanottamista toiselta paikkakunnalta ja näin ollen vaikuttavat negatiivisesti työllisyysasteeseen, Lindström manaa.

Kurjistamisen budjetti
hipoo Ahon ennätyksiä

Talouden alamäki hipoo Lindströmin mukaan jo Esko Ahon (kesk.) hallituksen aikaisia ikäviä ennätyksiä. Lähes selvää on, että tästä tulee kolmas perättäinen taantumavuosi. On erittäin todennäköistä, että myös kotitalouksien tulot laskevat hallituskauden aikana ensi kertaa Ahon hallituksen jälkeen. Vaan mitä tekee hallitus?
Kesakokous_021_jari
– Valtionvarainministeri Antti Rinne (sd.) on muutenkin viime aikoina kunnostautunut lähinnä orwellmaisella tiedottamisella, jossa mustaa väitetään valkoiseksi. Rinteen puheista kun on saanut helposti käsityksen, että vuoden 2015 budjetissa tuetaan kasvua sekä työllisyyttä ja lisäksi erityisesti eläkeläisten ostovoimaa tuetaan nykyistä enemmän.

Lindström moitti kokoomusta kohtuuttomasta työajan lisäämisestä palkatta. SDP:n Remontti Oy:n hän epäili haiskahtaman kreikkalaiselta kirjanpidolta. Miljardin euron kasvupaketti kutistui käytännössä vaivaiseen 200 miljoonaan.

– Budjettiehdotuksen kovat numerot kertovat kuitenkin täysin päinvastaista tarinaa kuin ministeri Rinne. Karu totuus on, että hallitus on taantumassa leikkaamassa ja korottamassa veroja ensi vuonna noin 3 miljardilla. Näin ollen osuvampi nimi olisi työttömyyden ja kurjistamisen budjetti, Lindström toteaa.

Energiapolitiikka
talouden veturiksi

Lindström listasi myös useita perussuomalaisten lääkkeitä maan talouden kääntämiseksi nousu-uralle. Yksi merkittävimmistä on energiapolitiikan muutos. Kotimaisen energian käyttö toisi miljardeja euroja kotimaiseen talouteen, kun nyt rahat virtaavat ulkomaille. Biohakkeen ja turpeen verotus pitää kiireesti palauttaa vuoden 2012 tasolle, Lindström vaatii.

– On lopetettava lähinnä venäläisiä hyödyttävän energiapolitiikan tekeminen. Energiantuotannon kotimaisuusasteen nostaminen parantaisi huoltovarmuuttamme ja toisi kymmeniä tuhansia työpaikkoja, Lindström perusteli.

Hän vaatii myös lupaviidakon karsimista tuottavien investointien tieltä. Yrittäjyyttä pitää kannustaa. Myös konkurssilainsäädäntö kaipaa uudistusta.

Talous on heikentynyt pahasti vielä minihallitusneuvotteluiden jälkeenkin.

– Budjettiriihessä on tehtävä merkittäviä muutoksia ja uudistuksia, tai meitä uhkaavat kohta 1990-luvun laman työttömyyslukemat, Lindström varoittaa.

Lindstömin koko puhe taltioituna:

Veli-Pekka Leskelä