NÄKÖKULMA: HS ja YLE käyttivät "puolueettomana" mellakka-asiantuntijanaan henkilöä, jonka taustajärjestö oli itse organisoimassa mellakkaa.

Kiakkovierasjuhlien jälkipyykki. Ylen pääuutislähetys. Taustagrafiikassa mellakkapoliisirivistö, uutistenlukijatädin huolestunut katse. Pahaa tapahtui, mistä oli kyse? Ajankohtaisuutisoinnin perusprinsiippeihin kuuluu, että tällaisissa tilanteissa roudataan paikalle tapahtunutta asiantuntijan näkökulmasta katsova ns. päivystävä dosentti, jonka tutkimusalueeseen tapahtunut kuuluu. Ketä oli tällä kertaa pyydetty Pasilan uutisstudioon?

Sisään introtaan ”demokratiaa ja kaupunkielämää tutkiva” Veikko Eranti.

Hän aloittaa neutraalisti toteamalla, että kyse oli vasemmistoanarkisteista, joiden tavoite oli varmaankin hierarkioiden purkaminen. Hyviksi teemoiksi Eranti mainitsee toiminnan tulo- ja luokkaeroja vastaan. Hänellä ei ole kuitenkaan tarkempaa tietoa siitä, keitä anarkistit ovat.

Eranti saa aikansa kertoa omaa tulkintaansa tapahtuneesta. Kiteytettynä hänen viestinsä on se, että anarkistien tavoitteet ovat hyviä, talouden leikkaukset selittävät väkivallan käyttöä ja että poliisi käytti tavanomaista kovempia voimakeinoja, joihin anarkistit vastasivat kovantamalla omia otteitaan.

Ihan kelpo teoria, joka on saanut mediassa kohtuullisen paljon ilmatilaa. Asiassa on vain yksi pieni mutta.

Näet se, että Eranti ei ole puolueeton asiantuntija. Hän on vasemmistosuuntautuneen Aivorieha-ajatushautomon perustaja ja Sitoutumattoman vasemmiston (SitVas) edustajistoehdokas. Hän on myös saman järjestön edustajistoryhmän varsinainen jäsen.  Ryhmällä on luonnollisesti oma Facebook-sivu, jossa on tarjottu ”Punkkua porvarin pöytäliinalla jo vuodesta 1983”. Sivulta löytyy myös erittäin mielenkiintoinen linkki:

Sitoutumaton vasemmisto, johon Eranti siis kuuluu, on ollut keskeinen Kiakkovierasjuhlien organisaattori.

sitvas

Ryhmän Facebook-sivuilta sekä SitVas-sivustolta löytyy Kiakkovierasjuhlia promoavaa materiaalia. Ryhmä on mainostanut tapahtumaa ja pyytänyt ihmisiä osallistumaan. Ja vielä pahempaa seuraa: SitVas:n sivuilla ilmoitetaan Kiakkovierasjuhlien yhteiskyydityksen järjestämisestä välillä Helsinki-Tampere:

sitvas3

Sivusto johdattaa Kiakkovierasjuhlien blogiin. Siihen samaan, jossa muistutetaan ottamaan ”omat mailat mukaan”, jotta päästään pelaamaan ”katulätkää” tasavallan presidentin juhlissa.

Päivä vaihtuu. Ja aamulla kolahtaa postilaatikosta Helsingin Sanomat. Kiakkovierasjuhlinnan selvittely ei ole etusivun kamaa. Pääkirjoitussivullakaan ei ole asiasta sanaakaan. Sivulta kymmenen löytyy kuitenkin Janne Toivosen näkökulma sekä pieni juttu, jossa asiantuntijahaastateltavana on  – yllätys yllätys – demokratian tutkija Veikko Eranti. Tarina on tuttua:

– Taustalla on yhteiskunnallista kärjistymistä.

– Ei ole yllättävää, että tällaista tapahtui.

– Olisi hyvä keskustella teemoista, joita [kiakkovieraat] nostivat esiin.

HS, kuten Ylekään, ei vaivautunut kertomaan ilmeistä pukki-kaalimaan-vartijana-ongelmaa. Siis sitä, että heidän käyttämänsä asiantuntijahaastateltu on itse vasemmistolainen. Tämä on pieni mainekolhu, mutta se, että käytetään mellakka-asiantuntijana henkilöä, joka istuu mellakkaa järjestävän järjestön edustajistoryhmässä, on äärimmäisen noloa.

Mikäli Yle aikoo jatkossa käyttää Erantia ohjelmissaan, niin ehdottaisinkin, että tämä laittaa päähänsä Juti-naamarin. Tietävätpähän katsojat sitten, minkälaisesta asiantuntijasta on sillä kertaa kyse. Mediatalojen erehdys on ymmärrettävä, koska eipä väkivaltaisen mellakan taustoja ole oikein kukaan muukaan viitsinyt selvitellä.

Ehkä kannattaisi, Kiakkovierasjuhlista löytyy netistä vaikka kuinka paljon materiaalia. Yksityiskohtana mainittakoon, että SitVas:n organisoiman Helsinki-Tampere-bussikyydin rahoittamiseksi järjestettiin 16.11 biletapahtuma, jonka ”tuotot käytetään bussikuljetukseen Kiakkovierasjuhlille”. Osallistujien joukko oli pitkä, joukossa paljon tuttuja. Kaksi nimeä pistää silmään: vasemmistonuorten ex-puheenjohtaja Dan Koivulaakso ja Mikael Brunila. Molemmat miehet olivat niin huolestuneita oletetun äärioikeiston noususta Suomessa, että päättivät kirjoittaa aiheesta kirjan. Kolmanneksi tekijäksi saatiin vasemmistoliiton meppiehdokas Li Andersson. Omissa silmissä olevia malkoja on tunnetusti vaikea nähdä, mutta jos kolmikko on huolissaan väkivaltaisen ekstrimismin noususta Suomessa, niin olisiko sitoutumattoman vasemmiston yöllisistä seikkailuista heille seuraavan kirjan aiheeksi?

[Päivitys 20:04: Eranti ei istu SitVas:n hallituksessa vaan SitVas:n edustajistoryhmässä. Tekstiä korjattu vastaavasti.]

Matias Turkkila