Perussuomalaisten porilainen kansanedustaja Ari Jalonen pelkää hallituksen ryhtyvän purkamaan aiemmin tehtyjä alueellistamispäätöksiä. Nyt pelätään, että valtakunnallinen hätäkeskusyksikkö siirretään Porista pois.

Jalonen tuntee asian tarkoin toimittuaan Porin hätäkeskuksessa vuodesta 1995 saakka. Hän on siviiliammatiltaan paloesimies.

– Halusin nostaa asian julkisuuteen, ettei ikävä kehityskulku toteutuisi, Jalonen toteaa Perussuomalaiselle.

Johto toiminut Porissa
jo vuodesta 2003

Hätäkeskuslaitoksen hallintoyksikkö päätettiin vuonna 2001 siirtää Poriin alueellistamisen perusteella. Yksikkö aloitti toimintansa Porissa vuonna 2003. Siellä työskentelee suurin osa hätäkeskusten hallinnosta. Heitä työskentelee viidellä paikkakunnalla.

Jalonen otti asian esille myös eduskunnassa, joka puhui keskiviikkona sisäisestä turvallisuudesta perussuomalaisten tekemän välikysymyksen pohjalta, joka koski poliisien määrärahoja.

– Itse laajensin keskustelua kokonaisturvallisuuden puolelle. Hallitus on heikentänyt kautensa aikana kokonaisturvallisuutta huomattavasti. Kaikki eri turvallisuusalan toimijat ovat joutuneet leikkauslistalle, jolloin kokonaisturvallisuus on heikentynyt. Poliisi, puolustusvoimat, rajavartiosto, tulli ja kuntien kurmuutuksen myötä pelastustoimi ja sairaankuljetuskin on joutunut hallituksen välinpitämättömyyden uhriksi, Jalonen moittii.

Ainutlaatuinen
osaamisen keskittymä

Säästöpaineet pakottavat viranomaiset entistä parempaan yhteistyöhön. Porissa tähän olisi parhaat edellytykset.

– Porissa on loistavat mahdollisuudet kehittää entisestään viranomaisyhteistyötä, sillä samassa rakennuksessa on poliisi, pelastuslaitos, hätäkeskus ja valtakunnallinen hätäkeskusyksikkö. Missään muualla ei löydy tälläistä eri turvallisuusviranomaisten rajat ylittävää yhtä toimipistettä, Jalonen sanoo.

Siitä huolimatta hätäkeskusyksikön ylin johto on suunnitellut koko yksikön siirtämistä toiselle paikkakunnalle. Paluu keskittämispolitiikkaan?

– Alueellistamispäätöksien kimppuun on käyty kyseenalaisin perustein. Olemme vaarallisilla vesillä, sillä jos nyt kumotaan tämä yksi päätös on luultavasti sen seurauksena kaikki muutkin alueellistamispäätökset vaakalaudalla. Koko alueellistamispolitiikka voi kääntyä keskittämispolitiikaksi ja suuntana lienee pääkaupunkiseutu, Jalonen varoittaa.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) vastasi Jaloselle saavansa virkamiesselvityksen hätäkeskuksen johtoyksikön sijainnista jo tällä viikolla, minkä jälkeen asia ratkaistaan nopeasti.

– Ministerin vastaus herättää huolta, Jalonen murehtii.

Porin kaupunki:
Siirrolle ei yhtään syytä

Porin kaupunki on ottanut asiaan kantaa: se ei näe hallintoyksikön siirrolle yhtään järkevää perustetta.

Räsänen sanoo Ylen Satakunnan radion haastattelussa, ettei päätöstä siirrosta Hämeenlinnaan tai Keravalle ole vielä tehty. Hänen mukaansa muuttaminen vaatisi vahvat perusteet. Ylen mukaan siirtoaikeita juonii hätäkeskusyksikön johto.

– Henkilökohtainen kantani on, että jos alueelle sijoitettua hallintoa aletaan siirtää toiselle paikkakunnalle, perustelujen mahdolliselle uudelleensijoittamiselle on oltava todella vahvat, sisäministeri Päivi Räsänen sanoi torstaina Ylen Satakunnan radiolle.

Hätäkeskuslaitoksen hallintoyksikön henkilöstömäärää aiotaan vähentää nykyisestä 55 työntekijästä 43 työntekijään.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit