Moni istuva kansanedustaja aikoo asettua uudelleen ehdolle eduskuntavaaleissa 2015. Ensimmäisinä suostumuksensa jatkokaudelle ehtivät jättää kansanedustajat Martti Mölsä ja Lea Mäkipää.

Kun yrittäjätaustainen Martti Mölsä aloitti työnsä kansanedustajana vuonna 2011, ei hän vielä osannut kuvitellakaan, miten sitovasta pestistä oli kyse.

Töitä riitti runsaasti ja Mölsä tarttui niihin ripeällä rakennusmestarin otteella. Kolme vuotta kului kuitenkin yllättävän nopeasti. Nyt Mölsästä tuntuu, ettei urakka vielä ole ohi.

– Asioita jäi vielä kesken. Maailma ei tullut valmiiksi vielä, sanoo Mölsä.

Suurimpana yksittäisenä saavutuksenaan Punkalaitumella asuva Mölsä pitää sotaveteraanien asemaa parantanutta lakialoitettaan henkilötietolain muuttamiseksi. Kansaneläkelaitoksella on tiedossa rintamaveteraanien nimet ja osoitteet, mutta ennen lakimuutosta tiedot etuuksien saajista olivat salassa pidettävää tietoa.

– Etuuksia jäi saamatta, koska kuntien sosiaalitoimilla ei aiemmin näitä tietoja ollut. Nyt kunnat voivat kutsua kaikki etuuksiin oikeutetut veteraanit kuntoutukseen. Olen taistellut myös kotimaisen energian käyttöasteen parantamiseksi, joka varsinkin Punkalaitumella onkin edennyt jo varsin hyvälle tolalle.

Asia on kansan käsissä

Päätavoitteena Mölsällä oli alusta saakka yhdessä koko puolueen kanssa pysäyttää ulkomaille toisten velkojen maksamiseen käytettävät rahavirrat. Valitettavasti rahahanoja ei vieläkään ole saatu suljettua.

– Joukkuepelaaja kun olen, ajan ryhmässä samoja tavoitteita puolueen kanssa, Mölsä toteaa. Mölsän jatkohaluja vahvisti sekin, että kenttä yksimielisesti asettui hänen taakseen. Muiden muassa Punkalaitumen, Urjalan ja Sastamalan perussuomalaiset asettuvat yhtenä rintamana tukemaan Mölsää tämän vaalityössä.

– Kansan käsissä asia toki on. Jos kansa niin päättää, niin olen valmis jatkamaan, sanoo Mölsä.

Lainsäädäntötyötä siirretty Brysseliin

Kihniöläinen Lea Mäkipää on eduskunnassa jo vanha konkari, sillä hän toimi SMP:n kansanedustajana kolme kautta vuosina 1983-1995. Paljon on väliin jääneiden vuosien aikana ehtinyt muuttua, mutta paljon on pysynyt samanakin.

– Tavat ovat jonkin verran muuttuneet. Kun edellisen kerran olin eduskunnassa, yhteyttä otettiin enimmäkseen puhelimitse ja kirjeitse. Nyt kun melkein kaikilla on tietokoneet, tulee sähköpostitse hyvin paljon yhteydenottoja yksittäisistä asioista. EU on sotkenut asioita hyvin paljon ja todellakin näyttää siltä, että Suomen lainsäädäntötyötä on siirretty Brysseliin, josta sanellaan mitä tehdään. Esimerkiksi valiokunnissa on paperityö hyvin paljon tietotekniikan myötä vähentynyt, mutta asiat ovat samoja kuin ennenkin, Mäkipää kertoo.

Suomea vaivaavat ongelmat ovat taloudelliset vaikeudet, suuri työttömyysaste varsinkin nuorten kohdalla ja kasvava velkaantuminen.

– Ymmärrän kyllä että ajat ovat vaikeat, mutta hallitukselta tuntuu olevan kokonaisnäkemys hukassa.

Maaseudun tulevaisuus turvattava

Lea Mäkipää on ollut erityisen kiinnostunut sosiaalipuolen asioista, varsinkin ennaltaehkäisevästä työstä lasten huostaanottojen vähentämiseksi.

Omaishoito olisi nostettava todelliseksi vaihtoehdoksi, sillä se on kaikkein inhimillisin ja myös laitoshoitoa edullisempi ratkaisu. Ryhmässä on käyty paljon keskustelua myös tulevasta sote-ratkaisusta, joka maaseudun ihmiselle on tärkeä kysymys.

– Paljon on tehtävä työtä, että edes perusterveydenhuolto säilyisi myös maaseudulla. Nykyään tuntuu siltä, ettei maaseudulle oikein myönnetä edes rakennuslupia ja alempiasteinen tiestö huononee yhä kiihtyvällä vauhdilla, kun kaikki määrärahat laitetaan isompien kasvukeskusten kehittämiseen. Suomi tarvitsee niin kaupunkia kuin maaseutuakin, omavaraisuus on turvattava ja puhdasta lähiruokaa pystyttävä tarjoamaan myös tulevaisuudessa niin laitoksiin kuin yksittäisille kuluttajillekin.

Politiikka ja yhteisten asioiden hoitaminen on yli 30 vuotta valtuustossa istuneelle Mäkipäälle verissä. Viimeiset kolme vuotta ovat kuluneet valtavan nopeasti ja antaneet hänelle paljon. Tärkeää on ollut myös puolison tuki niin vaalityössä kuin muutenkin.

Istuvilla kansanedustajilla on halutessaan automaattinen oikeus päästä seuraavien vaalien ehdokkaiksi. Suurin osa heistä on päättänyt pyrkiä seuraavallekin kaudelle.

Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 8-9/2014 -lehdessä.

MIKA MÄNNISTÖ