Talouslehti Financial Times listaa tylysti pääministeri Alexander Stubbin (kok.) haasteet: Suomen talous on Nordean ekonomisti Pasi Sorjosen mukaan pikemminkin taantuman sijaan lamassa, kasvanut pakotevuori EU:n ja Venäjän välillä on johtanut liike-elämän vaikeuksien syvenemiseen, eivätkä kaikki usko maan hallituksen selviävän ensi vuoden vaaleihin asti.

Lehden mukaan Suomi on ollut aina kärjessä kehottamassa muita Euroopan maita vyönkiristelyyn, mutta on nyt joutumassa lusikoimaan samaa soppaa muiden talousvaikeuksiin ajautuneiden maiden kanssa.

90-luvun lama ja nykytilanne rinnan

Sorjosen mukaan takaisin kriisiä edeltävälle tasolle pääseminen viekin nyt 10 vuotta. Pääministeri Stubb ei siksi turhaan rinnasta nyt maatamme riepottelevaa kriisiä 90-luvun alun koettelemuksiin. Tuolloin bruttokansantuotteemme sukelluksesta toivuttiin noin kuudessa vuodessa.

Toipuminen tapahtui tuolloin palkitun taloustoimittaja Jan Hurrin mielestä varsin suoraviivaisella toimenpiteellä, kuten hän kirjoittaa Taloussanomien analyysissä Nolo totuus Suomen ehdottamista kriisilääkkeistä:

– Kriisin käänne koitti jokseenkin samalla hetkellä, kun Suomen Pankki lopetti markan ecu-kytköksen ja laski markan kellumaan vapaasti – eli käytännössä devalvoitumaan – valuuttamarkkinoilla.

Stubb muotoilee puolestaan FT:lle asian niin, ettei hallituksella ole työkaluja kriisin taltuttamiseen.

– Ei ole olemassa mitään taikajuomaa. Hallitus ei voi tehdä asialle juuri mitään, paitsi helpottaa liike-elämän tilaa.

Päädytäänkö ennenaikaisiin vaaleihin?

FT muistuttaa SDP:n jatkuneesta vajoamisesta kannatuskyselyissä. Puolueessa saattaa iskeä suosiontavoittelussa kiusaus kokeilla hallituksen jättämistä. Vasemmistoliitto lähti hallituksesta aiemmin, ja puolue onkin saanut kannatukselleen nostetta.

Vihreät ovat väläyttäneet hallituksesta lähtemistä ydinvoimalupakysymysten vuoksi.

Lehden mukaan Stubb voi joutua myötäilemään SDP:n poliittisia linjoja, jotta puolue ei lähtisi hallituksesta ulos.

Henri Myllyniemi