Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter arvioi, että Euroopan kriisimaiden veloista on tulossa ikuisia. Hän kertoi näkemyksistään Helsingin Sanomien haastattelussa.

Buiterin mukaan poliitikot joutuvat vielä tunnustamaan, että ylivelkaantuneiden valtioiden lainoja pitää leikata. Kreikkaa ja Portugalia hän pitää selvinä tapauksina, mihin voidaan joutua lisäämään myös Irlanti.
– Käytännössä lainojen uudelleenjärjestely on jo käynnissä, koska eurovaltiot ovat antaneet Kreikalle, Portugalille ja Irlannille helpotuksia. Olemme lähellä tilannetta, jossa lainat muutetaan ikuisiksi, Buiter toteaa.

http://www.hs.fi/talous/Huippuekonomisti+vaatii+EKPn+laskettava+ohjauskorko+nollaan/a1375156849344

Ikuinen laina tarkoittaa, ettei lainapääomalla ole määrättyä takaisinmaksupäivää. Markkinoiden mielestä se tarkoittaisi lainojen anteeksiantoa. Velkojat eli euromaat voisivat säästää kasvonsa, koska lainapääomaa ei mitätöitäisi.
Buiter arvostelee EU:ta kriisin väärästä hoidosta. Hänen mielestään Kreikan velat olisi pitänyt järjestellä heti ja harkita hätäavun myöntämistä vasta sitten. Hän vaatii myös EKP:ta laskemaan korot nollaan, kunnes nousu alkaa kunnolla. Hän muistuttaa, että kireä rahapolitiikka haittaa taloutta raskaammin matalasuhdanteen aikana kuin muulloin.

Veli-Pekka Leskelä