Viime päivinä kesän kuumien keskustelujen joukkoon on noussut pohdinta naisten asemasta suhteessa puolustusvoimiin ja maan puolustamiseen.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan perussuomalainen jäsen Ismo Soukola haluaisi säilyttää aseellisen palveluksen nykyisellään:
”Minä kannatan nykyistä mallia eli sitä, että naisilla on niin tahtoessaan mahdollisuus osallistua asepalvelukseen nykyisessä laajuudessa, eli asepalveluksen tulisi mielestäni säilyä naisten kohdalla vapaaehtoisuuteen perustuvana”, sanoo Soukola.

Naiset kutsuntoihin

Soukola kokee niin, että naiset voisivat miesten tavoin käydä kutsunnoissa:
”Mielestäni naiset voisivat kyllä osallistua kutsuntoihin aivan tasa-arvonkin vuoksi. Naisille sopisi tällainen kansalaispalvelu. Kansalaispalvelu voisi olla esimerkiksi sitä, että naiset osallistuisivat maanpuolustuskurssin kaltaiseen toimintaan – hoitakoot siviilipalvelusmiehet ja totaalikieltäytyjät asevelvollisuusaikansa hoitolaitoksissa. Tuollainen kansalaispalvelutoiminta sisältäisi koko joukon tietoa siitä, miten toimia erilaisissa kriisitilanteissa, esimerkiksi suuren tautiepidemian tai muiden suurten katastrofien sattuessa. Tämä olisi siksikin tärkeää, ettei meillä enää kouluissa opeteta kansalaistaitoja saatikka suurempia kokonaisuuksia, jotka olisi syytä hallita”, muistuttaa Soukola.

Ei palkka-armeijalle

Puolustusvaliokunnan jäsen Ismo Soukola näkee nykyisen asepalveluksen – ainakin toistaiseksi – hyvänä ratkaisuna:
”Nykyinen varusmiesten koulutus on tiivis ja vaativa paketti, varsinkin jos sitä vertaa aiempiin vuosiin. Esitetty neljän kuukauden mittainen asepalvelus on aivan liian lyhyt, koska siinä ehkä juuri ehditään opettaa ampumaan ja muita yksittäisiä sotilaan taitoja, mutta siinä ajassa ei ehditä opettaa joukossa ja joukoissa toimista. Nykyinen kuuden kuukauden vähimmäisaika armeijassa riittää juuri ja juuri.
”Palkka-armeija taas – tehtyjen laskelmien, selvitysten ja tutkimusten mukaan – tulisi paljon kalliimmaksi kuin yleinen asevelvollisuus.
”Sitä paitsi ’kahdeksasta neljään’ virka-aika-armeija olisi äärettömän tehoton, niin kuin nähtiin Ruotsissa, kun venäläiskoneet vierailivat maan ilmatilassa.
”Muutenkin Suomea ja Ruotsia on tässä asiassa turha verrata keskenään, koska Ruotsilla on Nato-maa Norja lännessä ja Suomi idässä. Ruotsi on turvassa”, katsoo kansanedustaja Ismo Soukola vanhasta sotilaskaupungista Hämeenlinnasta.

Seppo Huhta