Britannian pääministeri David Cameron lupasi keskiviikkoisessa puheessaan, että EU-jäsenyydestä järjestetään kansanäänestys, jos konservatiivit voittavat seuraavissa parlamenttivaaleissa. Times-lehti teetti puheen jälkeen kyselyn, jossa tiedusteltiin jäsenyyskantoja. Suurin osa briteistä haluaa jättää EU:n taakseen. 40 prosenttia vastaajista äänesti eroamisen puolesta, 37 prosenttia halusi jäädä unioniin. 23 prosenttia ei kertonut kantaansa.

Cameronin EU-puhe on kiihdyttänyt keskustelua jäsenyysäänestyksistä kautta Euroopan. Nelosen Uutisten haastattelema perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaatii kansanäänestystä myös Suomeen.

– Ensin pitää neuvotella jäsenyysehdot uudelleen ja järjestää sitten kansanäänestys. Nykyinen järjestely on Suomen kannalta kovin huono. Me olemme nettomaksaja, ja vaikutusvaltamme on pieni. Pitää neuvotella paremmat ehdot ja asettaa asia kansanäänestykseen.

Mahdollinen jäsenyydestä irtautuminen ei Soinia pelota. Hänen mukaansa EU ei ole vankila, ja sen ulkopuolella voi elää. Esimerkkeinä hän mainitsee Islannin, Norjan ja Sveitsin.

Hän muistutti, että jokaisella sukupolvella tulisi olla mahdollisuus ottaa kantaa Suomen jäsenyydestä. Ainoa jäsenäänetys toimitettiin 1994.

– Vuonna 1976 syntyneet ja nuoremmat eivät ole saaneet äänestää Suomen EU-jäsenyydestä. Kyllä kerran sukupolvessa sen pitää olla mahdollista.

Suomen tuleva äänestys sopisi samaan ajankohtaan kuin Britanniankin.

– Demokratiassa kansa tietää. Kansa äänestää meille presidentin, europarlamentaarikot,  kansanedustajat, kunnanvaltuutetut, kyllä se tämänkin tietää.  Heidänkin, jotka kannattavat EU-jäsenyyttä, olisi hyvä kannattaa kansanäänestystä. Mitä sitä kansaa pelkäämään.

TEKSTI: PS VERKKOTOIMITUS
KUVA: JARNO MELA / LEHTIKUVA